Förhäxande föredrag och workshops

Jag heter Hella Nathorst-Böös och är journalist, författare, fotograf och häxa. Jag är en van föredragshållare och har varit i stora delar av landet med mitt örtskåp och hållit föredrag och workshops. Den kunskap jag förmedlar ger nya ögon att se med på trädgård och natur.

Det vore roligt att komma till er också!

Föreläsningarna är mellan trettio minuter och två timmar långa, och vi bestämmer villkoren tillsammans.

Föreläsningarna kan också kombineras med workshops (se nedan) för ett halv- eller heldagsevent. Hör av er så kan vi pussla ihop ert önskeprogram! 

Mail: hella@haxanstradgard.se
Web: www.haxanstradgard.se
Telefon: 0707-198094
Facebook: haxanstradgard
Instagram: haxanstradgard

Om det behövs kan jag bistå med högupplösta fotografier och affischer. Jag kommer också marknadsföra eventet till mina många följare på sociala medier.

Om mina böcker

Mitt specialområde är läkeväxter, deras fascinerande historia och hur de kan användas för hälsa, mat, skönhet och magi. Detta är också vad mina böcker handlar om.

Min första bok Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu blev årets mest sålda trädgårdsbok när den kom 2016, och har gått till omtryck hela åtta gånger. Jag brukar kalla den en grundkurs i hur läkeväxter kan användas för hälsan.

Bok nr två, Häxans Hus – handbok för ett giftfritt liv handlar om hur vi kan använda läkeväxter och andra naturliga råvaror för att detoxa badrumsskåp och hem. Den innehåller recept på egna hudkrämer, cerat, tvål, smink, m m - helt utan skadliga tillsatser. Boken är slutsåld men kommer i nyutgåva med nytt omslag i början av 2020.

Hösten 2018 kom min tredje bok, Häxans Årstider – magisk trädgård året runt. Den har fokus på hur växter kan användas för magi.

I augusti 2020 kommer min fjärde bok, Häxans kokbok, som ger recept på njutningsfull, hälsosam mat från trädgård och natur. Boken berättar även hur vi kan skapa mer magi runt måltider och högtider, enligt häxornas uråldriga traditioner.

Eftersom jag är väldigt historieintresserad så innehåller alla mina böcker mycket historia, det mesta hämtat från Sverige. Även mina föredrag är fulla av anekdoter från folkmedicin och folktro. Jag brukar leta fram sådana gamla traditioner och uppteckningar från platserna där jag håller föredrag, så att innehållet blir lokalt förankrat. Förutom mitt lilla örtskåp så kan jag ta med mig bildspel och böcker till försäljning.

Om mig

Jag har varit journalist och häxa i 25 år. Sedan jag debuterade som författare och fotograf upptar läkeväxter och verksamheten runt mina böcker hela min arbetstid. Odlar läkeväxter gör jag i min trädgård i Stockholms kulturkvarter på Södermalm.

Mina andra stora intressen är magi, kvinnohistoria, konst, yoga, handarbete och att äta god mat. Jag håller workshops, föredrag och stadsvandringar med dessa teman:

 • Läkeväxter, deras fascinerande historia och hur de kan användas för hälsan.
 • Häxprocesserna och deras bakgrund
 • Tillverka dina egna hudvårds-och skönhetsprodukter - cerat, body butter, deo, tandkräm, parfym, läppstift och ögonskugga. Produkterna görs av växter och andra naturliga, giftfria råvaror, och de skimrande, härligt doftande resultaten hyllas av erfarna makeupartister.
 • Skapa en örtamulett och en häxstege - den skandinaviska motsvarigheten till drömfångare
 • Tillverka din egen trollstav
 • Stadsvandringar med tema häxprocesser och läkeväxter. Vi utgår från galgbacken där åtta stockholmskvinnor avrättades för trolldom 1676. Jag berättar om bakgrunden till häxprocesserna och hur Stockholm såg ut vid den tiden. Vi går över Katarina kyrkogård och sedan till min örtagård i Åsöbergets kulturkvarter. Över en kopp örtté får deltagarna där bekanta sig med mina läkeväxter, veta mer om deras historia och hur de kan användas för hälsan.

Föredrag, intervjuer och TV/radio

Jag har hållit föredrag, workshops och örtvandringar på bl a dessa ställen:

 • Vitlycke museum/Västarvet
 • Nordiska trädgårdar (Sveriges största trädgårdsmässa)
 • Vallens soppteater i Kalmar
 • Sofiero slottsträdgårdsmässa, Malmö
 • Löfstad slott, Norrköping
 • Tyresta slott/Nordiska museet, Stockholm
 • Gällöfsta Herrgård & Konferens
 • Nacka Byggnadsvårds-och Trädgårdsmässa
 • Sensus Stockholm
 • Vårsta bibliotek och trädgårdssällskap
 • Stallarholmens bibliotek
 • Mjölby Bibliotek
 • Hola folkhögskola
 • HSB Stockholms pensionärsförening
 • Ericson-koncernens trädgårdsförening

Jag har intervjuats i, bla TV4 Nyhetsmorgon, Radio P3, Radio P4 Stockholm

Jag medverkar i SVT2:s program Gud så gott! som sänds 3 december kl 20.30.

Mina böcker har omskrivits i Amelia, M Magasin, Tara, DN, SvD, Allt Om Trädgård, ICA-kuriren, Land, Kurera, Allas veckotidning, Nära, m fl.

Sagt om Hellas föredrag

”De hundra biljetterna till Hellas föreläsning sålde slut i rask takt - en bekräftelse på att det råder ett mycket stort intresse för våra nyttoväxter och vad de kan användas till. Föreläsningen varvades med historiska inslag och var mycket uppskattat av besökarna. Hella är kunnig och ödmjuk som föreläsare. Det, och att hon uppmuntrar till frågor, skapar en närhet mellan henne och publiken. En väldigt lärorik och trevlig föreläsning som passar både nybörjare och ”riktiga” häxor.”
Catarinya Ståhl, handelsträdgården Löfstad Slott

”Hella är en uppskattad föredragshållare. Med sina föredrag har hon förmåga att entusiasmera och engagera deltagarna att påbörja egna odlingar med läkeväxter” Birgitta Mörk, ordförande i Vårstabibliotekets Vänner.

Sagt om min stadsvandring

”Det är inte klarlagt om det var några häxkonster som gjorde vår intressanta och stundtals omskakande vandring på Söders höjder regnfri. Regnet upphörde i och med att Hella Nathorst-Böös hälsade oss välkomna, och fram tills vi lämnade Häxans trädgård. Där har hon en fantastisk trädgård med inriktning på medicinalväxter av en fantastisk artrikedom. Hella bjöd på överraskande information om växters helande verkan mot allehanda krämpor.”
Kjell Asplund, HSB Pensionärsförening

Sagt om Hellas workshops

Örtamuletter

”Jag tycker mycket om båda mina skapade alster. Trollpåsen låg under min kudde den första tiden och nu hänger den bredvid sängen. Den har gett mig många intensiva men intressanta drömmar. Häxstegen hänger i sovrummet och inspirerar.”
Sofie Siegers Johansson

”Workshopen var ett praktiskt och inspirerande sätt för mig att komma igång och skapa egna magiska alster.”
Elisabeth Larsson

Cerat, bodybutter och läppstift

”Jag älskar mina cerat och har delat ut några till familjen. Det är också kul att skapa med färger. Jag uppskattar workshopen för den varma och härliga atmosfären. Kreativiteten får flöda och ingenting är fel.”
Marie Baad

”Jag trodde det skulle vara svårt att göra hudvårdsprodukter själv, men det var lätt! Workshopen fick mig att vilja fortsätta hemma på egen hand, och kanske testa lite olika saker. Produkterna är väldigt bra, och det känns bra att de inte innehåller några konstiga tillsatser. Jag är också lite stolt för att jag har gjort nåt själv som jag kan använda.”
Cecilia Stenhammar

”Bodybuttret doftar underbart och lämnar en väldigt skön känsla!”
Karolina Sparring

Blanda egen parfym av eteriska oljor

”Jag uppskattade hur lugnt och avslappnande det var att ta mig tid och dofta på de olika oljorna, och ha chansen att välja ut de bästa till min parfym. Också intressant att veta mer om för- och nackdelarna med att göra egen, jämfört med att köpa färdig parfym. Verkligen en lärorik och kul upplevelse på samma gång!”
Liv Carlberg