Om Häxans Trädgård

Välkommen till Häxans trädgård - en värld av magi, historia och hälsobringande örter! Häxan själv heter Hella Nathorst-Böös och är författare, prästinna, stylist och fotograf. Min mission är att sprida kunskap och inspiration om magi, häxhistoria och läkeväxter. Det gör jag genom mina böcker, väggkalendrar, föredrag, workshops, stadsvandringar, örtvandringar och en Yulekalender. Jag håller även ceremonier och initieringar, t ex handfästning och namngivning. Som medlem i Haggbyrån är jag med och initierar kvinnor till Haggans ålder. Läs mer om det på haggbyran.se 

Jag har alltid varit mycket historieintresserad, vilket präglar allt jag gör. Ett projekt jag i sju år drivit ihop med andra, är att skapa ett minnesmärke över dem som drabbades av Stockholms häxprocesser. Våren 2024 blir det äntligen verklighet i form av Malin Matsdotters örtagård, belägen mellan Katarina Östra kyrkogårdsgränd och Sandbacksparken. Högtidlig invigning sker 31 augusti. Odlingsföreningen som anlägger och sköter örtagården är öppen för alla. Mejla malin.matsdotter@outlook.com om du vill vara med. 

Till Malin Matsdotters örtagård hör även nybildade Häxkören. På mycket kort tid har kören fått 120 medlemmar och fem körledare, och vi repar nu för fullt! 

I mitt arbete hoppas jag locka fram din inre häxa, den som vi alla har inom oss.  Tillsammans kan vi arbeta för att må bättre och för att skapa en bättre värld, i samklang med Moder Jord.

Hos mig kan du lära dig mer om detta:

  • Läkeväxter
  • Häxprocesserna
  • Medicinhistoria
  • Magi
  • Folktro
  • Kvinnohistoria
  • Symboler och hur vi kan arbeta med dom
  • Att skapa egna hudvårdsprodukter av naturliga ingredienser, utan skadliga tillsatser

Om Hella Nathorst-Böös

Jag har varit häxa i över trettio år och var tidigare frilansjournalist i många år. Min första bok, Häxans Trädgård - läkeväxter förr och nu, kom 2016 och blev det årets mest sålda trädgårdsbok. Sedan dess har boken tryckts om ett otal gånger och min kärlek till magi och läkeväxter har förvandlats till mitt arbete. Jag har skrivit tre böcker till i Häxan-serien, gjort sex väggkalendrar, fyra Yulekalendrar och hållit massor av föredrag, stadsvandringar och workshops ute i landet. Jag bor med min man och den svarta häxkatten Selma på en gammal avrättningsplats på Södermalm i Stockholm. Jag är även uppväxt i Stockholm, alltså en inbiten stadsråtta. Mina fyra barn är sedan länge utflugna och barnbarnen blir allt fler. I vårt fritidshus på Fårö odlar och plockar jag mycket läkeväxter.